Подршка Европске уније безбеднијем саобраћају


Подршка Европске уније безбеднијем саобраћају

Председник општине Ивањица, Зоран Лазовић, посетио је 14. октобра 2016. године реконструисане путеве и санирана клизишта на две локације у овој општини, која је једна од 23 локалне самоуправе у којима се имплементира пројекат Подршке Европске уније (ЕУ) реконструкцији путних објеката оштећених у поплавама у Србији. Кроз овај пројекат, који у оквиру Програма помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији реализује Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), биће обновљено до 48 критичних клизишта и реконструисано до 14 мостова до краја 2017. године.

Једанаест клизишта која су се активирала након поплава у мају 2014. и спречила редован саобраћај у Бољевцу, Сјеници, Книћу, Крагујевцу, Горњем Милановцу и Ивањици већ су санирана у оквиру овог пројекта.

„Желим да се захвалим Европској унији и свима који су допринели успешној реализацији овог пројекта који би био изузетно захтеван за нашу самоуправу“, рекао је Зоран Лазовић, председник општине Ивањица. „Општина Ивањица ће учинити све што је потребно како би се наставила добра сардања са УНОПС-ом и осталим институцијама које су учествовале у реализацији пројекта од стратешког значаја за нашу општину“, закључио је Лазовић.

Обнова у оквиру пројекта вредног 10,49 милиона евра почела је у јуну 2016. године и тренутно се спроводи на 28 клизишта у девет општина. У току је и рехабилитација девет мостова у седам општина ради безбеднијег саобраћаја за локално становништво и друге кориснике транспортне мреже.

„Овај пројекат даће значајан допринос изградњи безбедних путева у Републици Србији. Ми инсистирамо и на инжењерским стандардима, као и свеукупној безбедности и квалитету изведених радова, што су све важни предуслови за учествовање у пројектима које финансира Европска унија“, рекао је Милорад Мандић, пројектни инжењер УНОПС-а.

Санација преосталих клизишта и рехабилитација мостова требало би да почну до краја године, у зависности од издатих дозвола и временских услова.

Пројекат који се спроводи у партнерству са Канцеларијом Владе Републике Србије за управљање јавним улагањима, Јавним предузећем „Путеви Србије“, Делегацијом Европске уније и локалним самоуправама трајаће до децембра 2018. године.

ЈАВНИ ПОЗИВИ

ПОПУЛАРНИ ПОСТОВИ

МАПА ПРОЈЕКАТА


КОРИСНИ ЛИНКОВИ