Пољопривредници спремнији за климатске промене уз подршку ЕУ


Пољопривредници спремнији за климатске промене уз подршку ЕУ

Неготин, 22. новембар 2016. – Обуке за пољопривреднике о климатским променама и практичној адаптацији на новонастале услове биће одржане за више од 800 пољопривредника и 30 представника пољопривредних стручних служби биће одржане у седам опстине источне Србије кроз 42 семинара до краја марта 2017. године. Семинаре организује и спроводи Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), уз подршку Европске уније и Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине, кроз Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији.

Предавања су организована за пољопривреднике, власнике малих газдинстава, који су и претрпели највећу штету од поплава и неповољних временских прилика. Пољопривредници ће слушати предавања из следећих области: климатске промене, јачање отпорности на утицај климатских промена, „климатски-паметна“ пољопривреда, смањење и управљање ризицима од природних непогода, нове технологије у пољопривредној производњи и ефикасно вођење пољопривредног газдинства.

Циљ ових обука, које су отпочеле у октобру 2016, јесте повећање отпорност малих пољопривредних домаћинстава и смањење ризика од природних непогода попут суше, поплава или најезде штеточина. Током обука, пољопривредницима ће бити представљени и различити начини и поступци за унапређење производње у складу са принципима „климатски-паметне” пољопривреде, уз посебан акценат на различите агротехнике и технолошке поступке. На овај начин, усвајајући нова практична знања у области пољопривредно-техничких поступака и уз примену најбољих пракси за руковођење газдинствима, пољопривредници ће се лакше прилагодити променама у природи и постати отпорнији на климатске промене и екстремне непогоде.

Обуке ће обухватати ратарство, воћарство, сточарство, повртарство, агро-механизацију и управљање пољопривредним газдинствима, а једнодневни семинари биће одржани у Кладову, Књажевцу, Мајданпеку, Зајечару, Сврљигу, Бољевцу и Неготину.

„Похађала сам предавање о прилагођавању ратарске производње климатским променам, јер та тема ми је битна са обзиром да климатске промене осећам и у својој производњи. Промена климе највише утиче на главни производ нашег домаћинства - бостан. Од малих ногу га гајим са родитељима и ту видим највише промена. Прекомерна влага у земљишту у време садње отежава и одлаже рад, док са друге стране, велике врућине уништавају усеве, плодове на њиви морамо да прекривамо травом и смишљамо разне начине да их заштитимо од превише топлоте. Предавања овог типа су корисна, јер могу да научим како се слични проблеми решавају у другим деловима света и покушам да нешто од тога применим и на свом газдинству”, каже Љубинка Радуловић, пољопривредница из Неготина која је недавно присуствовала семинару одржаном у Неготину.

Предавању у Неготину присуствовао је и менаџер пројеката у Делегацији Европске уније Карл-Хајнц Фогел, који је изјавио да Европска унија сматра да је едукација пољопривредника веома важан корак у напретку српске пољопривреде. „Евидентне су климатске промене и пољопривредници им се свакако морају прилагодити ако мисле да опстану на тржишту. Управо су зато семинари попут овог који организује ФАО битни, јер јачају и отпорност малих пољопривредних домаћинстава за све климатске промене које су у току и које ће се наставити“, рекао је Фогел.

Преко ФАО, до сада је донације пољопривредних пакета (семена, ђубрива, садница, пластеника, стоке и сточне хране) примило преко 33.930 пољопривредних домаћинстава погођених поплавама у 41 општини у Србији, а очекује се да ће до краја ове године укупан број подржаних пољопривредника достићи цифру од 34.560 газдинстава.

ЈАВНИ ПОЗИВИ

ПОПУЛАРНИ ПОСТОВИ

МАПА ПРОЈЕКАТА


КОРИСНИ ЛИНКОВИ