Европска унија поуздан партнер у санацији последица поплава


Европска унија поуздан партнер у санацији последица поплава

25. април 2017, Ниш – Више од 36.000 пољопривредника погођених поплавама и другим елементарним непогодама добило је помоћ Европске уније од маја 2014. до данас преко Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду ФАО. Кроз Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, помоћ у пакетима семенског материјала, ђубрива, сточне хране, садница воћа, пластеника и пољопривредних машина, вредна 9,5 милиона евра, стигла је правовремено до најугроженијих домаћинстава са више од 140.000 људи. Ово су само неки од закључака данашње конференције „Опоравак пољопривредне производње и јачања отпорности на природне непогоде”, одржане у Нишу поводом обележавања завршетка пројекта ФАО за помоћ пољопривредницима.

„Током 2014. године суочили смо се са катастрофалним елементарним непогодама, а Европска унија одмах је преко ФАОа упутила помоћ за најрањивија пољопривредничка домаћинства. А уз помоћ ових поузданих партнера, успели смо да обновимо производњу“, рекао је државни секретар у министарству пољопривреде и заштите животне средине Жељко Радошевић.

Више од 36.000 пољопривредних домаћинстава, или око 140 хиљада људи из око хиљаду заједница, примило је по један пакет за опоравак пољопривредне производње, а више од хиљаду пољопривредника је обучено из адаптације пољопривредне производње на климатске промене.

Уз донацију ЕУ од 9,5 милиона евра из претприступних фондова ИПА 2012 и ИПА 2014, од септембра 2014. до априла 2017, преко ФАОа континуирано је испоручено 2.915 тона семенског материјала, 7.848 тона минералног ђубрива и 3.152 тоне сточне хране (за које је требало 556 шлепера од 25 тона да би се помоћ допремила), 2,4 милиона садница воћа, 952 пластеник, 1.456 грла стоке, 1.190 кошница и 542 комада пољопривредних машина (пумпи за наводњавање, мотокултиватора, тракторских прикључака и др.).

„Са више од 170 милиона евра, Европска унија је највећи донатор Србији у обнови од последица поплава. Заједничким радом и великим средствима, успели смо да вратимо живот тамо где су многи били без наде током поплава. Тако је осим помоћи пољопривредницима, саграђено и обновљено више од 2.500 породичних кућа, помоћ је добило више од 1.170 привредника, а обновљене су бројне школе, болнице и вртићи. Сада помажемо и пројекте превенције поплава, кроз регулацију и реконструкцију речних корита и оспособљавање црпних станица, али и санацију клизишта и обнову путне инфраструктуре“, рекао је шеф ИИИ сектора операција у Делегацији Европске уније Ричард Маша.

Активности за помоћ пољопривредницима који су претрпели штету подржали су ресорно Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Канцеларија за управљање јавним улагањима, пољопривредне саветодавне и стручне службе, а кључни партнер биле су локалне самоуправе – 41 општина и град у западној, централној и источној Србији. Како би се учинили отпорнијим на будуће природне непогоде, током пројекта одржане су 42 обуке из адаптације производње на климатске промене за пољопривреднике, на теме ратарстава, воћарства, повртарства, сточарства, употребе механизације и управљања газдинства, које су држали стручњаци ФАО и на којима је било присутно 1.022 пољопривредника.

„Србија је одмах после поплава успоставила механизам за обнову, тако да је помоћ стизала правовремено у сва подручја у којима је било потребе. Као позитивна пракса, у подели помоћи најугроженијима, примењивано је и правило да жене имају благу предност“, рекао је помоћник директора Канцеларије за управљање јавним улагањима Зоран Диздаревић.

ЈАВНИ ПОЗИВИ

ПОПУЛАРНИ ПОСТОВИ

МАПА ПРОЈЕКАТА


КОРИСНИ ЛИНКОВИ