Европска унија помогла обнову моста у Ковачици


Европска унија помогла обнову моста у Ковачици

Ковачица, 5. мај 2017. – Вршилац дужности шефа Делегације Европске уније у Србији, Оскар Бенедикт и помоћница министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Даринка Ђуран обишли су данас мост у Ковачици који је обновљен средствима Европске уније у оквиру Програма помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији. Европска унија издвојила је 350.000 евра за санирање последица поплава и увећање носивости моста саграђеног пре више од 40 година.

„Овај мост је важан део нашег пројекта обнове путних праваца, и читавог програма обнове након поплава. Морамо бити веома опрезни и сарађивати како се, у случају поновних поплава, не би десила штета какву смо претрпели“, рекао је вршилац дужности шефа Делегације Европске уније у Србији Оскар Бенедикт.

Радови на обнови моста реализовани су у оквиру пројекта реконструкције путних објеката оштећених у поплавама за који је Европска унија издвојила 10,49 милиона евра. Захваљујући овим средствима, до краја 2017. године биће обновљено до 44 клизишта, док ће девет мостова бити реконструисано и пет изграђено.

„У оквиру шире подршке Европске уније реконструисано је 75 и изграђено 80 мостова, углавном релативно малих - дужине од шест до 60 метара, али кључних за квалитет живота нашег становништва“, рекао је директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић. „Захвални смо Европској унији, и поносни на резултате које смо заједно остварили. Надам се да ћемо наставити успешну сарадњу и на пољу превенције ризика“, додао је Благојевић.

У име Владе Републике Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре обратила се и захвалила помоћница министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Даринка Ђуран. „Реконструкција сваког моста или пута је битна, а нарочито она која грађанима омогућава неометано кретање. Ово је један од пројеката који показује како тимски рад доноси резултате“, рекла је Ђуранова.

Када је водостај Тамиша порастао услед обилних падавина маја 2014, набујала вода је знатно оштетила конструкцију моста, па је безбедност на путу била угрожена. Мост је био привремено затворен, а путнички и теретни саобраћај се затим одвијао уз ограничење носивости услед ризика од урушавања моста. Комплетна реконструкција моста омогућиће сада неометано кретање возила, док ће становници околних села и општина бити боље повезани.

„Захвални смо на донацији за обнову моста на путу који спаја Зрењанин и Ковачицу и који је за нас веома важан“, рекао је председник општине Ковачица Милан Гарашевић.

Европска унија пружила је највећу помоћ Србији у обнови од последица поплава и јачање превентивне инфраструктуре у вредности од 172 милиона евра кроз претприступне фондове ИПА 2012 и 2014, и Фонд солидарности Европске уније.

ЈАВНИ ПОЗИВИ

ПОПУЛАРНИ ПОСТОВИ

МАПА ПРОЈЕКАТА


КОРИСНИ ЛИНКОВИ